Chat with us, powered by LiveChat

Alla som skriver texter till hemsidor vet att bilder är viktigt att ha med, både för läsaren men även för din SEO. Att ha bilder i dina artiklar påverkar din ranking hos Google. Det sägs att dom bästa bilderna för content är dom du tar själv. Det är säkert sant men samtidigt är det inte alltid möjligt att själv ta professionella bilder som dessutom måste redigeras. Då kan det vara bättre att använda sig av en bildbank på internet.

Det finns väldigt många alternativ därute och många tar självklart betalt för sina bilder, vilket inte alls är orimligt enligt min mening. Driver du dock en mindre hemsida som bygger på artiklar så vill du helst inte betala för några bilder och således kommer du söka på Google efter gratisbilder. Vi tänkte med denna artikel lyfta fram sju stycken hemsidor där du kan ladda ner bilder helt gratis.


Pixabay


 

Denna bildbank har jag själv använt ibland och dom skriver att det finns över 1,3 miljoner bilder och videoklipp som du får använda dig av. Dom skriver själva om hur bilderna får hanteras enligt nedan:

Pixabay är en dynamisk gemenskap för kreatörer, som delar fria bilder och filmer. Allt innehåll släpps under Creative Commons CCO, vilket gör det säkert att använda utan att fråga om lov eller att tilskriva skaparen – även för kommersiella ändamål.”

Med andra ord behöver du inte oroa dig över att ta bilder på denna sajt för du får använda dessa nästan som du vill.

Av det jag själv testat så känns sidan solid och enkel att navigera, sökfunktionen fungerar utan problem och jag noterade att det är helt ok att skriva sökord på svenska. Gällande utbudet så är jag inte superimponerad men samtidigt är det gratis så svårt att gnälla. Det kan också vara så att man behöver skapa ett konto för att komma åt alla bilder vilket jag inte gjort. Kontot är självklart gratis att skapa.

Ett plus är också att sidan finns som appar både för android och IOS.

Tips på läsning


Unsplash


 

Denna hemsida tillhandahåller över 300.000 bilder som du fritt kan använda till vad du vill online. Det står att samtliga bilder får användas gratis i antingen kommersiellt eller icke kommersiellt syfte. Du behöver inte fråga om lov eller länka till bildskaparen även om det är trevligt om du länkar till den som tagit bilden. Du får däremot inte ta bilderna för att skapa en egen bildbank.

Utseendemässigt är hemsidan väldigt lik Pixabay, enkel och snygg och med en sökfunktion högst upp. Jag måste säga att dom bilderna på framsidan som ”trendar” är väldigt tilltalande och kanske strået vassare är hos Pixabay. Däremot är utbudet mindre vilket är ett minus. Du behöver heller inte skapa ett konto för att ladda ner bilder vilket sparar tid.


Picjumbo


 

Denna sida är något enklare än dom som vi skrivit om ovan och vad jag lyckats läsa mig till så är sajten skapad och drivs av en enda person. Jag kan ha fel men det är mitt intryck, i sådant fall får man verkligen ge cred till den personen.

Hur många bilder som finns i databasen lyckas jag inte få fram men att dom är gratis råder inget tvivel om. Du får fritt använda bilderna men det finns vissa bilder med logos, vattenstämplar etc. där du bör vara lite försiktig. För att vara på säkra sidan bör du länka mot företaget/skaparen.

En trevlig funktion som jag inte sett på andra sidor är att man kan ladda ner samtliga bilder på samma gång. Oklart hur många bilder det är men jag förmodar att det inte är miljoner direkt. Kanske är det därför andra bildbanker inte har den funktionen då det är för många bilder att ta ner på en gång.


Pexels


 

Detta är också en lite mindre sida med cirka 40.000 bilder i databasen. Dock byggs den på med cirka 3000 stycken varje månad så i sinom tid så kommer den bli stor. Den skapades och drivs av tre personer så en relativt liten verksamhet just nu.

Bildbanken använder samma funktion för gratisbilder som exempelvis Pixabay, bilderna är licensierade enligt Creative Commons Zero license. Det betyder att du kan använda dom helt gratis i både kommersiellt och icke kommersiellt syfte. Man behöver heller inte länka mot källan även om dom förstås blir glada om du gör det.

Utseendet påminner mycket om Pixabay och den är både enkel men på samma gång snygg.


Stocksnap


 

Denna bildbank verkar satsa väldigt mycket på kvalité, det finns flera krav när det gäller inlägg av bilder och ett är att det minst måste vara i upplösningen full hd. Detta kanske är något som alla bildbanker har men det är inget jag noterat innan. Detta gör förstås att bilderna håller hög kvalité vilket gynnar besökaren.

Just ordet kvalité återkommer också i en annan text om sidan där dom skriver:

”Vi lovar våra användare ett ökande utbud av dom vackraste bildbanksbilderna helt gratis. Bilderna erbjuds under en speciell licens som gör dom helt gratis att använda på vilket sätt du än vill.”

Jag har fritt översatt texten från engelska så ha lite överseende om det inte helt överensstämmer med hur ni själva tolkar den.

I övrigt är det en snyggt designad sida som även den påminner mycket om hur andra bildbankers sidor ser ut. Det kanske är kutym att skapa dom på ett visst vis?


Freephotos


 

Denna sida är enkel att navigera och relativt snygg att titta på. Dom har både gratisbilder som omfattas av Creative Common zero license och även bilder som kostar. Omfattningen av bilder är svår att sia om då det inte står exakta siffror på antalet bilder men det känns som att det är några hundra tusen.

Det finns en bra sökfunktion och även ett sätt att välja bilder efter kategori vilket är ett plus. Det finns också en inbygg editeringsfunktion för bilder vilket kan vara passande om man vill ändra färger eller ljussättningen. Jag har inte testat den ingående men den har lite grundläggande funktioner för dig som inte proffs-redigera dom.


Gratisography


 

Denna bildbank är skapad av Ryan Mcguire och den första tanke som slår mig när jag är inne på frontpagen är “konst”. Sidan genomsyras av att den är skapad av en konstnär. Det kan bero på färgsättningen och att bilderna som visas är lite annorlunda än på andra bildbanker.

Bilderna är helt gratis och du får göra precis vad du vill med dom. Skaparen skriver själv att “du kan använda bilderna till nästan vad som helst du kan komma på”. Självklart är dom fria att använda för personligt, kommersiellt och icke kommersiellt bruk. Det enda du inte får göra med dom är att skapa en egen bildbank och lägga ut dom där som dina egna.

Gällande antalet bilder så vet man inte hur många som finns, det är inte någon stor databas enligt min bedömning och dessutom har skaparen länkar mot Shutterstock om man söker fler bilder. Kanske är smart att gå ihop med en betald bildbank som tillhandahåller betydligt fler bilder än sin egen sida.

Kristoffer Brundin

Webbredaktör m.m.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.