fbpx

Är WordPress gratis? Svaret är inte helt enkelt

WordPress är ett av de mest populära innehållshanteringssystemen (CMS) som finns tillgängliga idag. Men hur mycket kostar det? Är WordPress gratis? Det är en fråga som många webbplatsägare ställer sig när de undersöker CMS, och tyvärr är svaret inte så enkelt som du kanske tror. För att förstå varför ska vi ta en titt på vad WordPress är och hur det fungerar. 

Vad är WordPress? 

WordPress är ett CMS med öppen källkod som gör det möjligt för vem som helst att skapa webbplatser eller bloggar snabbt och enkelt. Det började som en enkel bloggplattform 2003 men har sedan dess expanderat till att bli en av de mest kraftfulla och mångsidiga CMS-lösningarna på marknaden. Det är gratis att ladda ner, installera och använda, men det finns vissa kostnader förknippade med programvaran som du bör känna till innan du börjar. 

Den kostnadsfria versionen av WordPress 

Gratisversionen av WordPress kan laddas ner från wordpress.org och installeras gratis på din egen webbserver eller ditt eget webbhotellskonto.

Detta ger dig fullständig kontroll över ditt företags hemsida eller blogg, vilket gör att du kan anpassa den som du vill utan några begränsningar eller restriktioner som någon annans plattform medför.

Nackdelen är att den här versionen kräver viss teknisk kunskap för att kunna konfigureras och underhållas på rätt sätt – och även då finns det fortfarande en del kostnader för webbhotell och domännamn som du måste räkna in i din budget om du väljer den här vägen. 

Den betalda versionen av WordPress  

Om du inte har den tekniska kunskapen eller tiden att hantera din egen webbplats kan du istället hitta ett webbhotell som erbjuder installation av WordPress som en tjänst på sina servrar.  Då betalar man generellt en månadskostnad för att ha sin WordPress sida på webbhotellet servrar. Fördelen är  att det tar en stor del av den tekniska bördan från dina axlar och att du har support dygnet runt för alla problem som dyker upp.

WordPress är därför inte helt gratis. Dessutom om du vill lägga till funktioner, så kallade plugins / tillägg, så kan även det kosta ytterligare. Dock finns det många bra gratis tillägg / plugins att tillgå om man vet vart man ska titta.

Här kan du hitta mer vad det kan kosta att underhålla en webbplats såsom WordPress.

Svaret på om WordPress är gratis eller ej

I slutändan beror huruvida WordPress är gratis eller inte på vilken typ av installation du letar efter och hur mycket kontroll (eller brist på kontroll) du vill ha över din webbplats eller bloggs design och funktionalitet.

Om du är bekväm med att hantera ditt eget serverutrymme och domännamnsregistreringar så är svaret ja – du kan använda gratisversionen utan några extra kostnader – men om inte så kommer det att finnas vissa extra kostnader förknippade med att använda deras betaltjänster istället.

Senaste inläggen

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Definiera Målgrupp Att rikta in sig på rätt målgrupp är avgörande för att skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev. Vi på Sörmlands Webbyrå AB vet att ett bra nyhetsbrev börjar med att förstå vem som läser det. Identifiera läsaren För oss är det viktigt att känna till vem som läser våra nyhetsbrev. Det handlar om att identifiera […]

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad innebär sökordskostnad När vi hjälper företag att synas bättre på nätet, pratar vi ofta om sökordskostnad. Det är priset du betalar för att dina annonser ska visas när någon söker på specifika ord eller fraser i sökmotorer som Google. Grunderna i kostnad per klick Kostnad per klick (CPC), är det belopp vi betalar varje […]

Kontakta oss