fbpx

Är WordPress gratis? Svaret är inte helt enkelt

WordPress är ett av de mest populära innehållshanteringssystemen (CMS) som finns tillgängliga idag. Men hur mycket kostar det? Är WordPress gratis? Det är en fråga som många webbplatsägare ställer sig när de undersöker CMS, och tyvärr är svaret inte så enkelt som du kanske tror. För att förstå varför ska vi ta en titt på vad WordPress är och hur det fungerar. 

Vad är WordPress? 

WordPress är ett CMS med öppen källkod som gör det möjligt för vem som helst att skapa webbplatser eller bloggar snabbt och enkelt. Det började som en enkel bloggplattform 2003 men har sedan dess expanderat till att bli en av de mest kraftfulla och mångsidiga CMS-lösningarna på marknaden. Det är gratis att ladda ner, installera och använda, men det finns vissa kostnader förknippade med programvaran som du bör känna till innan du börjar. 

Den kostnadsfria versionen av WordPress 

Gratisversionen av WordPress kan laddas ner från wordpress.org och installeras gratis på din egen webbserver eller ditt eget webbhotellskonto.

Detta ger dig fullständig kontroll över ditt företags hemsida eller blogg, vilket gör att du kan anpassa den som du vill utan några begränsningar eller restriktioner som någon annans plattform medför.

Nackdelen är att den här versionen kräver viss teknisk kunskap för att kunna konfigureras och underhållas på rätt sätt – och även då finns det fortfarande en del kostnader för webbhotell och domännamn som du måste räkna in i din budget om du väljer den här vägen. 

Den betalda versionen av WordPress  

Om du inte har den tekniska kunskapen eller tiden att hantera din egen webbplats kan du istället hitta ett webbhotell som erbjuder installation av WordPress som en tjänst på sina servrar.  Då betalar man generellt en månadskostnad för att ha sin WordPress sida på webbhotellet servrar. Fördelen är  att det tar en stor del av den tekniska bördan från dina axlar och att du har support dygnet runt för alla problem som dyker upp.

WordPress är därför inte helt gratis. Dessutom om du vill lägga till funktioner, så kallade plugins / tillägg, så kan även det kosta ytterligare. Dock finns det många bra gratis tillägg / plugins att tillgå om man vet vart man ska titta.

Här kan du hitta mer vad det kan kosta att underhålla en webbplats såsom WordPress.

Svaret på om WordPress är gratis eller ej

I slutändan beror huruvida WordPress är gratis eller inte på vilken typ av installation du letar efter och hur mycket kontroll (eller brist på kontroll) du vill ha över din webbplats eller bloggs design och funktionalitet.

Om du är bekväm med att hantera ditt eget serverutrymme och domännamnsregistreringar så är svaret ja – du kan använda gratisversionen utan några extra kostnader – men om inte så kommer det att finnas vissa extra kostnader förknippade med att använda deras betaltjänster istället.

Senaste inläggen

WordPress eller Squarespace för företag

WordPress eller Squarespace för företag

När det gäller företag finns det många saker att tänka på. Men en av de viktigaste övervägandena är din webbplats. I dagens digitala tidsålder är din webbplats ofta det första (och ibland enda) intrycket som potentiella kunder får av ditt företag. Därför vill du se till att din webbplats inte bara är igång, utan också …

WordPress eller Squarespace för företag Läs mer »

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta

Att köpa en hemsida från en webbyrå är en spännande process, men den kan också vara något överväldigande. Med så många alternativ och potentiella fallgropar att ta hänsyn till är det viktigt att tänka på helheten och se till att du får mest valuta för pengarna. För att hjälpa dig finns här en översikt över …

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta Läs mer »

Kontakta oss