fbpx

Detta är Black Friday och Cyber Monday

Snabbfakta Black Friday

 

  • En dag för rea och shopping
  • Slog igenom i Sverige 2013
  • Markerar starten för julhandeln i USA
  • Handlar om både shopping online och i fysisk butik
  • Inträffar den 29:e november i år

Snabbfakta Black Friday

  • En dag för rea och kampanjer
  • Härstammar från USA
  • Kom till Sverige runt 2010
  • Främst för shopping online
  • Inträffar 2 december i år 

Vad menas med Black Friday?

Ovan ”högtider” för företagare som säljer produkter online är något relativt nytt i Sverige. Båda dagarna kommer från USA och handlar om sänkta priser på produkter d.v.s REA. Black Friday är USA:s största shopping och readag. Tillsammans med Cyber Monday tre dagar senare så markerar detta starten på julhandeln. Amerikaner börjar oftast julpynta och således även shoppa julklappar etc. under denna helg eftersom det är Thanksgiving helgen, dom är alltså lediga och shoppingsugna. Butikerna i USA öppnar i regel väldigt tidigt, oftast mellan 5-7 på morgonen och har öppet till väldigt sent. Vissa har öppet till midnatt.

I Sverige anammade vi denna företeelse så sent som 2013 då vissa butikskedjor och e-handlare körde speciella erbjudanden för just Black Friday. Sedan har det rullat på och blivit större för varje år. Enligt statistik för 2016 så ökade e-handeln med 60% under Black Friday. Expressen har också skrivit en artikel om fjolårets Black Friday och där pratat med Klarna om statistik kring försäljningen. Där lyfts fram att försäljningen den dagen till klockan 12 när dom gjorde avstämning hade ökat med det dubbla jämfört med 2015 års Black Friday. Dom mest populära varorna förra året var inom områdena smycken, leksaker och elektronik. Dom som handlar mest denna dag är tydligen kvinnor i åldrarna 26-45 år.

Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday är precis som Black Friday en amerikansk företeelse som kom till Sverige runt 2010 men fick riktigt fäste så sent som 2013. Det är en dag då produkter reas eller säljs på kampanjpris, I USA hänger denna dag ihop med Thanksgiving helgen och Black Friday varpå hela denna långhelg markerar starten på julhandeln. Det finns dock en väsentlig skillnad mellan Black Friday och Cyber Monday och det är att den förstnämnda är mycket större och involverar fysiska butiker. Cyber Monday är främst rabatter och kampanjer online.

Ofta klumpar man ihop Black Friday och Cyber Monday när man ser till försäljningsstatistik men enligt Payson som hanterar nätbetalningar för många e-handlare så utfördes mer än tredubbel antal transaktioner under Cyber Monday år 2015. Det känns alltså som att i Sverige kanske man kör både Black Friday och sedan Cyber Monday i ett enda svep, kampanjer rullar under hela helgen liksom och man gör inga distinkta skillnader mellan dessa dagar.

Senaste inläggen

Vad är CMS: Hur funkar det?

Vad är CMS: Hur funkar det?

Grundläggande om CMS Definition av CMS CMS står för Content Management System och kan på svenska översättas till publiceringsverktyg eller innehållshanteringssystem. Ett CMS är en programvara som låter dig skapa, redigera och hantera en webbplats utan tekniska kunskaper. Det innebär att du kan bygga en webbplats utan att behöva lära dig kod som HTML, CSS […]

Hur lång ska en SEO-text vara?

Hur lång ska en SEO-text vara?

SEO-textlängdens betydelse När det gäller SEO-texter är det centralt att förstå hur längden på innehållet påverkar dess potentiella ranking i sökmotorer. Vi på Sörmlands Webbyrå betonar att längden bör motsvara användarens behov för bästa resultat. Nyckelfaktorer för textlängd Följande tabell beskriver nyckelfaktorer för att avgöra den optimala längden på SEO-text: Faktor Beskrivning Ämneskomplexitet Djupare ämnen […]

Kontakta oss