fbpx

Detta är Black Friday och Cyber Monday

Snabbfakta Black Friday

 

  • En dag för rea och shopping
  • Slog igenom i Sverige 2013
  • Markerar starten för julhandeln i USA
  • Handlar om både shopping online och i fysisk butik
  • Inträffar den 29:e november i år

Snabbfakta Black Friday

  • En dag för rea och kampanjer
  • Härstammar från USA
  • Kom till Sverige runt 2010
  • Främst för shopping online
  • Inträffar 2 december i år 

Vad menas med Black Friday?

Ovan ”högtider” för företagare som säljer produkter online är något relativt nytt i Sverige. Båda dagarna kommer från USA och handlar om sänkta priser på produkter d.v.s REA. Black Friday är USA:s största shopping och readag. Tillsammans med Cyber Monday tre dagar senare så markerar detta starten på julhandeln. Amerikaner börjar oftast julpynta och således även shoppa julklappar etc. under denna helg eftersom det är Thanksgiving helgen, dom är alltså lediga och shoppingsugna. Butikerna i USA öppnar i regel väldigt tidigt, oftast mellan 5-7 på morgonen och har öppet till väldigt sent. Vissa har öppet till midnatt.

I Sverige anammade vi denna företeelse så sent som 2013 då vissa butikskedjor och e-handlare körde speciella erbjudanden för just Black Friday. Sedan har det rullat på och blivit större för varje år. Enligt statistik för 2016 så ökade e-handeln med 60% under Black Friday. Expressen har också skrivit en artikel om fjolårets Black Friday och där pratat med Klarna om statistik kring försäljningen. Där lyfts fram att försäljningen den dagen till klockan 12 när dom gjorde avstämning hade ökat med det dubbla jämfört med 2015 års Black Friday. Dom mest populära varorna förra året var inom områdena smycken, leksaker och elektronik. Dom som handlar mest denna dag är tydligen kvinnor i åldrarna 26-45 år.

Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday är precis som Black Friday en amerikansk företeelse som kom till Sverige runt 2010 men fick riktigt fäste så sent som 2013. Det är en dag då produkter reas eller säljs på kampanjpris, I USA hänger denna dag ihop med Thanksgiving helgen och Black Friday varpå hela denna långhelg markerar starten på julhandeln. Det finns dock en väsentlig skillnad mellan Black Friday och Cyber Monday och det är att den förstnämnda är mycket större och involverar fysiska butiker. Cyber Monday är främst rabatter och kampanjer online.

Ofta klumpar man ihop Black Friday och Cyber Monday när man ser till försäljningsstatistik men enligt Payson som hanterar nätbetalningar för många e-handlare så utfördes mer än tredubbel antal transaktioner under Cyber Monday år 2015. Det känns alltså som att i Sverige kanske man kör både Black Friday och sedan Cyber Monday i ett enda svep, kampanjer rullar under hela helgen liksom och man gör inga distinkta skillnader mellan dessa dagar.

Senaste inläggen

WordPress eller Squarespace för företag

WordPress eller Squarespace för företag

När det gäller företag finns det många saker att tänka på. Men en av de viktigaste övervägandena är din webbplats. I dagens digitala tidsålder är din webbplats ofta det första (och ibland enda) intrycket som potentiella kunder får av ditt företag. Därför vill du se till att din webbplats inte bara är igång, utan också …

WordPress eller Squarespace för företag Läs mer »

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta

Att köpa en hemsida från en webbyrå är en spännande process, men den kan också vara något överväldigande. Med så många alternativ och potentiella fallgropar att ta hänsyn till är det viktigt att tänka på helheten och se till att du får mest valuta för pengarna. För att hjälpa dig finns här en översikt över …

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta Läs mer »

Kontakta oss