Chat with us, powered by LiveChat

Vad är Instagram och hur kan det hjälpa ditt företag med marknadsföringen?


 

Att använda Instagram som marknadsföringskanal är en relativt ny företeelse enligt Nicole Small som skriver en artikel om detta på Moz.com. Varje månad har Instagram 100 miljoner aktiva användare och visar 40 miljoner nya bilder per dag. Det är med andra ord inte så konstigt att företag börjat använda sig av Instagram i marknadsföringssyfte.

Det skrivs också att Instagram är mer lämpade för vissa branscher, detta beror på att dom säljer produkter som är visuellt tilltalande. Några exempel på dessa branscher är:

  • Mat och dryck
  • Underhållning
  • Mode
  • Design

Instagram är en sida för enbart bilder, du kan lägga upp ditt företags tjänster eller produkter där och genom filter skapa massvis av olika effekter. Eftersom det enbart är bilder det handlar om så är det viktigt att se till att bilden säger något, en bra sak är att inte enbart lägga upp produktbilder utan även mixa det med lite mer “vad händer här” varianter för att det inte ska bli för tråkigt. Nedan kommer fem tips på hur just du bör använda Instagram i marknadsföringssyfte.


Fem konkreta tips för ditt företag.


 

Använd Hashtags#

Det handlar väldigt mycket om att lägga in relevanta hashtags om du vill att dina bilder ska synas för fler personer än enbart dom som följer dig. När du lägger in en sådan blir det också sökbart vilket gör att dina bilder syns med massa andras som använder samma hashtag. Det är också ett bra hjälpmedel för att få någon att förstå vad du vill få fram med bilden.

Följ andra på Instagram

När du gör det kommer förhoppningsvis dessa personer följa dig vilket för att ditt konto blir starkare och når ut till en större publik. Det är lämpligt att välja personer eller företag som ingår i din målgrupp bör tilläggas.

Gilla och kommentera foton från dina följare

Detta gör att dom du följer förmodligen kommer göra samma sak tillbaka och det ger en interaktion som är viktig. Se också till att besvara eventuella frågor som ställs under dina bilder.

Integrera Instagram med andra sociala medier

Såsom exempelvis Facebook, gör du detta kan du få samma bilder direkt på Facebook vilket säger sig själv skapar ännu mer marknadsföring utan merjobb.

Profilera ert företag

Med Instagram kan ni visa upp hur ert företag är på ett lekfullt och enkelt vis och detta kan locka både till nya kunder och medarbetare.

Instagram kanske inte är det absolut viktigaste stället du som lokal företagare ska finnas på men det är ett perfekt komplement till andra medier. Vissa branscher kan passa bättre in för denna typ av marknadsföring än andra, vi tänker då främst på exempelvis frisörer, bagerier, klädbutiker etc. Allt där fysiska produkter ska nå ut till så många som möjligt är Instagram ypperligt för. Dock måste man också förstå att det krävs aktivitet för att bygga upp sitt konto med följare och även tid. Du kommer inte få massvis av följare på en vecka utan tänk långsiktigt. Vill ni läsa en fylligare artikel om marknadsföring via Instagram 2018 så finns en sådan artikel att läsa här.

Kristoffer Brundin

Kristoffer Brundin

Webbredaktör m.m.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.