fbpx

Guide för marknadsföring via Pinterest

Med över 400 miljoner aktiva användare varje månad, erbjuder Pinterest en enorm möjlighet för företag att nå ut till en väldefinierad och engagerad publik. Pinterest är inte bara ett socialt nätverk men också en visuell sökmotor, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för marknadsföring.

Vad är Pinterest?

Pinterest är en social media plattform där användare delar och upptäcker nya intressen genom att ”pinna” bilder eller videor till sina egna eller andras pinbrädor (d.v.s. en samling av ’pins’, vanligtvis med ett gemensamt tema). Användare kan följa andra användare eller brädor som de är intresserade av. För företag erbjuder Pinterest en plats att visa upp sina produkter, dela idéer och dra trafik till deras webbplatser.

Steg-för-steg Guide för Marknadsföring via Pinterest

 1. Skapa ett företagskonto: Det första steget till marknadsföring på Pinterest är att skapa ett företagskonto. Detta ger dig tillgång till alla verktyg och analysmöjligheter som Pinterest erbjuder.
 2. Konfigurera din profil: Se till att din profil är komplett och professionell. Lägg till relevant information och en högkvalitativ profilbild.
 3. Skapa innehåll: Börja skapa pins som är relevanta för ditt företag och bransch. Var kreativ och använd högkvalitativa bilder.
 4. Använd sökord: För att förbättra synligheten för dina pins, använd relevanta sökord i dina beskrivningar.
 5. Interagera med andra: Följ andra konton inom din nisch, kommentera och dela deras pins. Detta kommer att öka din synlighet och hjälpa dig att bygga relationer.
 6. Använd Pinterests betalda annonser: Genom att använda Pinterests betalda annonser kan du rikta dina pins till en specifik målgrupp och öka din räckvidd.
 7. Mät resultatet: Använd Pinterest Analytics för att mäta hur väl dina marketingaktiviteter presterar och för att identifiera möjligheter till förbättring.

Fördelar och Nackdelar med marknadsföring via Pinterest

Fördelar:

 • Hög användarengagemang: Pinterest-användare är engagerade och aktiva, vilket innebär att de är mer benägna att interagera med ditt varumärke.
 • Bra för SEO: Du kan öka din organiska sökmotorrankning genom att använda Pinterest på rätt sätt.
 • Riktad trafik: Pinterest hjälper till att driva riktad trafik till din webbplats.
 • Perfekt för visuell marknadsföring: Om du säljer en produkt eller tjänst som går bra att visualisera, fungerar Pinterest utmärkt.

Nackdelar:

 • Tidskrävande: Att skapa och underhålla en effektiv Pinterest-strategi kan ta mycket tid.
 • Inte alla branscher passar: Om din produkt eller tjänst inte är särskilt visuell, kanske du inte ser samma nytta med Pinterest som mer visuella företag gör.
 • Konkurrensen är hög: Precis som med alla sociala medieplattformar, är det mycket konkurrens om uppmärksamheten.

Alternativ till Pinterest-marknadsföring

När det gäller marknadsföring på sociala medier, är Pinterest bara ett av många alternativ. Här är några populära alternativ som du kan överväga:

Facebook-marknadsföring

Facebook har en massiv användarbas vilket gör det till ett utmärkt alternativ för att nå din målgrupp. Med många verktyg och funktioner specifikt utformade för företag, kan marknadsföring på Facebook ge dig tillgång till detaljerade demografiska data och annan nyttig information.

Instagram-marknadsföring

Om din produkt eller tjänst ligger bra till visuellt, kan Instagram vara ett bra alternativ. Med dess fokus på bild- och videoinnehåll, kan du också utnyttja influencer-marknadsföring för att öka din räckvidd.

Twitter-marknadsföring

Twitter kan inte ha den visuella dragningskraften av Pinterest eller Instagram, men det erbjuder möjligheter att engagera sig direkt med din publik och reagera på aktuella händelser i realtid. Dessutom, om du har nyheter eller uppdateringar att dela regelbundet, kan Twitter vara ett effektivt sätt att sprida ordet.

LinkedIn-marknadsföring

Om ditt företag fokuserar mer på B2B-marknadsföring, kan LinkedIn vara ett bra alternativ. Dess professionella natur gör det till ett gynnsamt ställe för nätverkande, leadgenerering och branschspecifik innehållsmarknadsföring.

Tips och Tricks för Marknadsföring via Pinterest

När du nu har en grundläggande förståelse för hur man marknadsför på Pinterest så kommer här några ytterligare tips och tricks för att verkligen maximera din framgång på plattformen.

Använd Rätt Format

Pinterest föredrar bilder som är vertikala. En ideal bildstorlek för Pinterest är 735 x 1102 pixlar.

Optimera Dina Pinbeskrivningar

Använd relevant sökord i dina pin-beskrivningar för att öka chansen att dina pins visa upp i sökresultat.

Inkludera Priset i Dina Pins

Om du säljer en produkt, inkludera priset i din Pin. Studier har visat att Pins med priser får 36% mer likes än de utan.

Använd Rich Pins

Rich Pins är pins som inkluderar extra information direkt på en Pin. Det finns fyra typer av Rich Pins: app, produkt, recept och artikel.

Schemalägg Dina Pins

För att hålla ditt innehåll konsekvent och engagerande, överväga att schemalägga dina pins i förväg.

Analysera Din Framgång

Använd Pinterest’s analytics för att förstå vilka av dina pins som fungerar bäst och vilka som behöver förbättras.

Vanliga frågor och svar

1. Är Pinterest effektivt för alla typer av företag?

Svar: Pinterest kan vara mycket effektivt för många typer av företag, särskilt de inom detaljhandeln, mode, inredning, resor och matlagning. Men även andra industrier kan dra nytta av dess visuella natur.

2. Hur ofta bör jag posta på Pinterest?

Svar: För bästa resultat, bör du sikta på att posta minst en gång om dagen. Detta hjälper till att hålla ditt innehåll färskt och relevant för dina följare.

3. Vad är den bästa tiden att posta på Pinterest?

Svar: Den bästa tiden att posta på Pinterest varierar beroende på din målgrupp, men generellt sett är kvällarna och helgerna populära tider.

4. Hur mäter jag framgången av mina Pinterest-marknadsföringsstrategier?

Svar: Pinterest Analytics är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att mäta och spåra dina framsteg. Du kan se vilka av dina Pins som presterar bäst, vilka Pins som driver mest trafik till din webbplats och mycket mer.

5. Kan jag betala för reklam på Pinterest?

Svar: Ja, Pinterest erbjuder sponsrade Pins där företag kan betala för att ha sina Pins visas i fler sökresultat och kategorier.

6. Vilka är fördelarna med att använda Rich Pins?

Svar: Rich Pins erbjuder mer detaljerad information än normala Pins, vilket kan leda till högre engagemang och konverteringsgrad. Det finns fyra typer av rika Pins: App, produkt, recept och artikel.

7. Är det möjligt att schemalägga inlägg på Pinterest?

Svar: Ja, det finns flera verktyg tillgängliga som ger dig möjlighet att schemalägga inlägg på Pinterest.

8. Hur kan jag öka engagemanget på mina Pins?

Svar: Några sätt att öka engagemanget kan inkludera att skapa högkvalitativa Bilder, inkludera detaljerade beskrivningar med relevant sökord, och pinna regelbundet.

9. Kan jag koppla mitt Pinterest-konto till mina andra sociala mediekanaler?

Svar: Ja, Pinterest ger dig möjlighet att länka till dina andra sociala mediekanaler, vilket gör det lättare för dina följare att hitta och följa dig över olika plattformar.

10. Vad ska jag göra om mitt innehåll inte får mycket engagemang?

Svar: Om ditt innehåll inte får mycket engagemang, kan du behöva testa olika strategier. Detta kan innebära att experimentera med olika typer av innehåll, posta vid olika tider på dagen, eller använda olika sökord i dina beskrivningar.

Senaste inläggen

Varför hastighet och stabilitet är viktigt

Varför hastighet och stabilitet är viktigt

Alla vet hur det är att vänta i en evighet på att en hemsida ska ladda. Det tar oftast bara några sekunder, men det känns som en evighet. Detta är särskilt snabbt när denna evighet särskiljer sig från övriga evigheter, som är några sekunder kortare. Det kan tyckas oärligt att prata om evigheter när det faktiskt pratas om sekunder, men allting är relativt.

Världens största sökmotor – Google

Världens största sökmotor – Google

Google är ett amerikanskt företag som i allra första hand är en sökmotor på internet – enkelt förklarat kan det jämföras med gula sidorna. Skillnaden ligger i det extremt större utbudet, den högre effektiviteten och den ökade användarmöjligheten. Allt det som kännetecknas som internet kan i princip tillskrivas Google i viss mån.

Kontakta oss