fbpx

Microsoft Teams: Vad är det och hur fungerar det?

Microsoft Teams är en plattform för samarbete som blivit alltmer central i vår digitala arbetsmiljö. Det är ett verktyg utvecklat av Microsoft som integrerar chatt, möten, anteckningar och bilagor tillsammans med Office 365 olika applikationer. Med Teams kan vi enkelt organisera arbetsgrupper, projekt och kommunikationskanaler på ett ställe.

Funktionerna i Teams är utformade för att förbättra samarbetet och produktiviteten i arbetsgrupper. Plattformen erbjuder video- och ljudsamtal, mötesinspelningar, skärmdelning och en rad andra funktioner för att underlätta kommunikationen. Vi kan också arbeta tillsammans i dokument i realtid, vilket möjliggör en smidigare projektledning och arbetsflöde.

Att komma igång med Microsoft Teams är relativt enkelt. Vi kan komma åt Teams antingen via en webbläsare, en dedikerad datorapplikation eller en mobilapp. När vi har konfigurerat våra team och kanaler kan vi börja chatta, dela filer och samarbeta med kollegor från hela världen, allt inom ramen för en säker och integrerad arbetsmiljö.

Grunderna i Microsoft Teams

I det här avsnittet utforskar vi Microsoft Teams: vad det är, dess funktioner och var du kan använda verktyget för att förbättra samarbete och produktivitet.

Vad är Microsoft Teams?

Microsoft Teams är en plattform för chattbaserad samarbete som erbjuder team att jobba ihop och dela information på ett sammanhängande sätt. Plattformen integrerar sig sömlöst med Microsoft 365 och möjliggör för grupper att hålla möten, samarbeta på filer och använda affärsapplikationer på en och samma plats.

Funktioner och fördelar

Bland funktionerna i Microsoft Teams återfinns:

 • Chatt: Privata eller gruppchattar där du kan dela filer och använda emojis, stickers och GIFs.
 • Möten: Video- eller ljudsammanträden inklusive konferenssamtal.
 • Filer: Möjligheten att samarbeta i realtid på Word-, Excel- och PowerPoint-dokument.
 • Integreringar: Stöd för populära appar och tjänster från tredjeparter samt anpassade bots.

Fördelarna med att använda Teams inkluderar förenklad kommunikation, förbättrad samordning mellan teammedlemmar, tidsbesparing på att växla mellan olika applikationer och plattformsoberoende användning.

Här kan du använda Microsoft Teams

Microsoft Teams är tillgängligt för användning på diverse enheter och plattformar:

 • Datorer: Windows och Mac via nedladdningsbara klienter.
 • Mobil enheter: iOS och Android via appar i motsvarande butiker.
 • Webbläsare: Direktanvändning genom de flesta moderna webbläsare, såsom Chrome, Edge och Safari.

Komma igång med Microsoft Teams

För att effektivt använda Microsoft Teams, är det viktigt att vi först skapar ett konto, lär oss att navigera i användargränssnittet och förstår hur vi kan hålla möten och samarbeten.

Skapa ett konto

För att börja använda Microsoft Teams behöver vi skapa ett konto. Detta gör vi genom att besöka Microsofts officiella webbplats och välja ’Skapa gratis konto’. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra registreringsprocessen där vi anger vår e-postadress och skapar ett lösenord.

Navigera i användargränssnittet

Efter inloggning presenteras vi för huvudgränssnittet som består av flera sektioner:

 • Chatt: Här skickar och tar vi emot meddelanden.
 • Teams: Denna flik visar alla team vi är medlem i.
 • Möten: Här kan vi se, schemalägga och ansluta till möten.
 • Aktiviteter: Översikt över alla våra notifikationer.
 • Filer: Tillgång till alla filer som delats i chattar och team.

Möten och samarbeten

Microsoft Teams låter oss enkelt hålla möten och arbeta tillsammans med kollegor. För att schemalägga ett möte, väljer vi ’Möten’ och sedan ’Schemalägg ett möte’. Vi kan lägga till deltagare, välja datum och tid, samt bifoga eventuella filer som behövs för mötet. Under mötet kan vi dela vår skärm, använda video- och ljudfunktioner, och arbeta på dokument i realtid.

Alternativ till Microsoft Teams

Vi förstår att olika organisationer har olika behov när det gäller samarbetsverktyg. Därför presenterar vi här några populära alternativ till Microsoft Teams.

Slack är ett välkänt alternativ som främst fokuserar på chatt och integrationer med tredjepartsverktyg. Det erbjuder ett enkelt och användarvänligt gränssnitt för snabb kommunikation.

Zoom: Känd för sina video-konferensverktyg, är Zoom ett bra val för de som värderar högkvalitativa videomöten och webinarier.

VerktygFokusområdeStyrkor
SlackTextchattIntegreringar, användarvänlighet
ZoomVideoVideokvalitet, skalbarhet

Google Workspace (tidigare G Suite) inkluderar Google Meet, som är ett videomötesverktyg, och Google Chat för textbaserad kommunikation. Det är djupt integrerat med andra Google-tjänster som Dokument och Kalender.

Asana: Är mer projektinriktat och passar de som söker en lösning för projektledning och uppföljning av arbetsflöden.

Vi ser också Cisco Webex som ett etablerat alternativ, med en stabil plattform som fokuserar på video- och ljudkommunikation för företag.

Det är värt att notera att många av dessa verktyg erbjuder gratisversioner med varierande begränsningar. När ni väljer verktyg är det viktigt att överväga våra specifika behov, som arbetsflöden, integreringar och budget.

Senaste inläggen

Varför hastighet och stabilitet är viktigt

Varför hastighet och stabilitet är viktigt

Alla vet hur det är att vänta i en evighet på att en hemsida ska ladda. Det tar oftast bara några sekunder, men det känns som en evighet. Detta är särskilt snabbt när denna evighet särskiljer sig från övriga evigheter, som är några sekunder kortare. Det kan tyckas oärligt att prata om evigheter när det faktiskt pratas om sekunder, men allting är relativt.

Världens största sökmotor – Google

Världens största sökmotor – Google

Google är ett amerikanskt företag som i allra första hand är en sökmotor på internet – enkelt förklarat kan det jämföras med gula sidorna. Skillnaden ligger i det extremt större utbudet, den högre effektiviteten och den ökade användarmöjligheten. Allt det som kännetecknas som internet kan i princip tillskrivas Google i viss mån.

Kontakta oss