fbpx

Vad är en favicon och hur ändrar jag den i WordPress?

Enligt definitionen är en favicon (även kallad webbplatsikon) ”en liten ikon som associeras med en viss webbplats eller webbsida” Favicons hjälper användare att snabbt identifiera sina favoritwebbplatser i webbläsarens bokmärkesfält.

I WordPress visas favicon vanligtvis i webbläsarens adressfält och bredvid webbplatsens namn i en lista över bokmärken

Även om standard favoritikonen för WordPress är bra för de flesta webbplatser finns det tillfällen då du kanske vill ändra den till något mer anpassat eller märkesbaserat. I det här inlägget visar vi hur du ändrar din favicon i WordPress.

1. Skapa eller hitta en bild som du vill använda som favicon. Den här bilden bör vara 16×16 pixlar eller 32×32 pixlar

2. När du har din bild klar går du till din WordPress-adminpanel och klickar på ”Utseende” sen “Anpassa”.

3. Nästa steg så klickar du på “Sidhuvud” som du hittar i det vänstra fältet och klickar sedan på “Webbplatsidentitet”. Sedan går du till avsnittet “webbplatsikon” och trycker på knappen “välj ikon för webbplatsen”.

4. Detta öppnar WordPress mediebibliotek där du kan välja eller ladda upp din nya faviconbild.

5. När du har valt din bild klickar du på knappen ”Publicera” högst upp på sidan för att spara dina ändringar.

6. Det var allt! Din nya favicon kommer nu att vara synlig i adressfältet i din webbläsare när folk besöker din webbplats.

Om du någonsin vill ändra din favicon igen upprepar du bara dessa steg.

Obs: Om du använder ett caching-plugin på din WordPress-webbplats, se till att rensa cacheminnet efter att du har ändrat ditt favicon så att folk ser det nya istället för det gamla cacheminnet som webbläsaren har lagrat i cacheminnet.

Att välja den perfekta faviconbilden för din webbplats

När du väljer en favicon-bild för din webbplats finns det några saker du måste tänka på

  • Bilden ska vara enkel och lätt att känna igen även i små storlekar (kom ihåg att den bara är 16×16 eller 32×32 pixlar)
  • Filformatet bör vara .ico (detta är standardfilformatet för favicons). Du kan vanligtvis konvertera andra vanliga format som .png eller .jpg till .ico med hjälp av en onlinekonverterare som ICO Convert.
  • Försök att inte använda för många färger i din bild så att den ser bra ut på både ljusa och mörka bakgrunder (adressfältet i webbläsare kan vara antingen ljust eller mörkt beroende på vilket tema folk använder). En logotyp eller ikon med bara en färg fungerar oftast bäst här

Kom ihåg att rensa cacheminnet efter att du har ändrat din favicon så att folk ser den nya i stället för den gamla som cachas i webbläsaren.

Senaste inläggen

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Definiera Målgrupp Att rikta in sig på rätt målgrupp är avgörande för att skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev. Vi på Sörmlands Webbyrå AB vet att ett bra nyhetsbrev börjar med att förstå vem som läser det. Identifiera läsaren För oss är det viktigt att känna till vem som läser våra nyhetsbrev. Det handlar om att identifiera […]

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad innebär sökordskostnad När vi hjälper företag att synas bättre på nätet, pratar vi ofta om sökordskostnad. Det är priset du betalar för att dina annonser ska visas när någon söker på specifika ord eller fraser i sökmotorer som Google. Grunderna i kostnad per klick Kostnad per klick (CPC), är det belopp vi betalar varje […]

Kontakta oss