fbpx

Vad är ett domännamn och hur funkar det?

Ett domännamn är vad som är en hemsidas namn och adress. Domännamnet består egentligen av en sifferkombination som datorer kan läsa av.

Men eftersom vi människor inte är datorer så presenteras domännamnen i text i stället. Om det hade presenterats som en sifferkombination så hade vi troligtvis inte kommit ihåg adressen och då hade ingen hemsida besökts istället.

Hur skapar man ett domännamn?

Ett domännamn skapar eller köper du på ett webhotell. När du besöker ett webhotell så kan du skriva in det önskade domännamnet och se om det är tillgängligt. 

Är det tillgängligt så är det bara att du väljer det domännamnet och kan börja bygga din hemsida eller flytta en redan befintlig hemsida till det nya domännamnet.

Tips på läsning

Vad man ska tänka på när man skapar ett nytt domännamn

Det finns några saker som man ska tänka på när man skapar ett nytt domännamn och det är: 

  • Domännamnet ska beskriva företaget eller använda företagets namn. Om det inte är en företags hemsida så fokusera på hemsidan inriktning.
  • Domännamnet ska vara kärnfull och kort.
  • Domännamnet ska vara unikt.

Saker som du ska undvika när du skapar ett nytt domännamn

  • Undvik siffror i domännamnet.
  • Undvik telefonnummer i domännamnet.
  • Undvik bindestreck i domännamnet.
  • Undvik ord som innehåller å, ä och ö.

Ett sista tips är att du ska helst välja ett .se domännamn men det kan också vara bra att ha ett .com version också.

Vi på Sörmlands Webbyrå är specialiserade på digitala marknadsföringstjänster som design och utveckling av webbsidor, sökmotoroptimering (SEO) och annonsering på nätet. Så om du behöver hjälp med någon av dessa saker är du välkommen att kontakta oss!

Mer tips på läsning

Varför skaffa Google My Business – 9 anledningar

Senaste inläggen

WordPress eller Squarespace för företag

WordPress eller Squarespace för företag

När det gäller företag finns det många saker att tänka på. Men en av de viktigaste övervägandena är din webbplats. I dagens digitala tidsålder är din webbplats ofta det första (och ibland enda) intrycket som potentiella kunder får av ditt företag. Därför vill du se till att din webbplats inte bara är igång, utan också …

WordPress eller Squarespace för företag Läs mer »

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta

Att köpa en hemsida från en webbyrå är en spännande process, men den kan också vara något överväldigande. Med så många alternativ och potentiella fallgropar att ta hänsyn till är det viktigt att tänka på helheten och se till att du får mest valuta för pengarna. För att hjälpa dig finns här en översikt över …

Dags att köpa en hemsida från en webbyrå? Här är vad du behöver veta Läs mer »

Kontakta oss