Kort och gott erbjuder ett webbhotell dig en plats i deras nät av servrar, men med ditt innehåll. Du hyr med andra ord en plats av deras server för en summa, en summa som ändrar storlek i relation till hur stor plats du behöver, hur populär din sida förväntas att vara och ditt domännamn. Fördelen med detta är att du inte behöver en egen server och således slipper vara tekniskt kunnig.
Ett webbhotell är nästan alltid förenat med en kostnad, hur stor den är beror oftast på vilket paket du väljer. Normalt har dom kanske ett litet, mellan och stort paket där tjänsterna som ingår varierar beroende på priset.
Vilka tjänster ingår normalt i ett Webbhotell?
Detta varierar beroende på leverantör och vilket paket du väljer men enligt Wikipedia ingår generellt nedan saker:
- Lagringsutrymme – mängden data som kan finnas på en webbplats.
- Trafikkapacitet – mängden data som en webbplats kan leverera per tidsenhet.
- Tillgänglighet – hur stor del av tiden som webbmaterialet är tillgängligt (ofta räknat som antal nior: till exempel 99,9 % av tiden motsvarar i medeltal 10 minuter avbrott i veckan).
- Säkerhetskopiering – sköts säkerhetskopieringen tillräckligt väl eller bör kunden själv säkerhetskopiera innehållet
- Plattform – exempelvis Linux- eller MS Windows-servrar, väsentligt för vissa skriptspråk och om det är möjligt att logga in och arbeta direkt med en kommandotolk.
- Databaser- hur många, och av vilken typ. En vanlig typ är MySQL.
- Skriptspråk- möjlighet att göra dynamiska webbsidor (till exempel med PHP och CGI). Dessutom kan du välja PHP version helt själv med de flesta webbhotellen.
- Vilka möjligheter som finns att uppdatera webbsidorna – till exempel via webben, eller genom att skicka uppdaterade filer med ftp eller ssh.
- Möjlighet att logga in på servern för att interaktivt arbeta med sidorna
- Möjlighet att få statistik över trafiken till webbsidorna.
Som sagt alla ovan tjänster får du knappast i ett litet webbhotellspaket utan ju fler tjänster och större lagringskapacitet desto dyrare.
Till vem riktar sig tjänsten Webbhotell och vilket ska jag välja?
Till dig som vill skapa egna hemsidor utan att slippa fundera på det tekniska. Kanske vill du skapa en hemsida åt ditt företag eller bara ett eget projekt av valfri anledning. Kanske är det så att du inte har ekonomin för att anlita någon annan att göra hemsidan och tänker ”hur svårt kan det vara?”. Det är faktiskt väldigt enkelt att både komma igång med webbhotell och skapa din egen hemsida. Köp ett domännamn och installera wordpress med ett klick. Sedan är du i princip igång, du kommer lära dig mer och mer med tiden.
När det gäller val av Webbhotell så är första steget extremt enkelt – du ser till att hitta ett lämpligt webbhotell som passar dina ändamål kort och gott. Att hitta ett webbhotell är så enkelt som att söka på webbhotell, varefter du får upp en mängd sökresultat på de populäraste. Det finns även guider på nätet utifrån vilka du enkelt kan avläsa vilket webbhotell som passar dig bäst. Priset kontra vad man får brukar vara en knäckfråga i detta skede.
När du har valt vilket webbhotell som är bäst för just din verksamhet, då är det läge att titta efter ett domännamn. Välj ett bra domännamn – ett som reflekterar din verksamhet eller det du har lust att presentera väl. Exempelvis, om du heter Benne och sysslar med tavlor kan www.bennestavlor.se vara ett lämpligt namn. Eller om ditt företag heter Orvar Bygg kan www.orvarbygg.se vara bra. Det viktigaste är att det är representativt och enkelt att hitta – det mest intuitiva namnet är oftast det faktiska namnet.
Vad gör jag om domännamnet är upptaget?
Eftersom att internet är ett stort ställe och varje domännamn behöver vara unikt, finns risken att det domännamn du ursprungligen haft i åtanke helt enkelt är upptaget. Då får du helt enkelt bli lite kreativ, även om det oftast finns förslag hos webbhotellet på liknande namn. Det finns också alternativ med andra ändelser, om .se är upptaget kan du se om samma domännamn, men med .com också är upptaget. Det är en massa domännamn som är upptagna men som inte är i bruk – gå in på sidan vars domännamn är det ni gärna hade använt och se hur aktiva de är! Beroende på hur det ser ut kan ni antingen kontakta dem direkt eller webbhotellet för att ta över namnet.
Slutkläm
Som avslutning kommer vi inte tipsa om något specifikt webbhotell utan vi tror du själv kan ta fram mer än tillräcklig information om vilket webbhotell du ska välja. Det är en fråga om vad du själv tycker är viktigt och om det är något extra du behöver. Men för dig som letar efter ett enkelt webbhotell med snabb och enkel support så kan vi på Sörmlands Webbyrå AB erbjuda dig vårt egna webbhotell.
Vi kan också hjälpa er med att skapa en hemsida eller om ni bara vill uppdatera hemsidan. Ni kan kontakta oss via vår e-post: info@sormlandswebbyra.se eller ringa oss på 0150-103 21. För att läsa mer om våra tjänster så kan klicka här.