fbpx

Vad är webbhotell och hur funkar det?

Ett webbhotell är en tjänst som tillhandahåller den nödvändiga tekniska infrastrukturen för att lagra och göra hemsidor tillgängliga på internet. Genom att hyra utrymme på en server, möjliggör webbhotell att individer och företag kan publicera en webbsida eller webbplats tillgänglig via webbläsare världen över.

Se vår videon om Webbhotell

Funktioner hos webbhotell

 • Lagring: Webbhotell erbjuder varierande mängder av lagringsutrymme där hemsidors filer och bilder kan lagras.
 • Bandbredd & Prestanda: De bestämmer hastigheten för dataöverföring och sidans laddningstider, där högre prestanda ofta kan hantera fler besökare samtidigt.
 • Domännamn: Webbhotellsleverantörer erbjuder ofta domänregistrering som låter en välja och registrera ett unikt domännamn för hemsidan.
 • Email-tjänster: Möjligheten att skapa e-postadresser associerade med din domän.
 • Säkerhet: SSL-certifikat för att kryptera datatrafik och verktyg för backup och säkerhetskopiering för att skydda hemsidans data.
 • Support: Kundsupport dygnet runt för att hjälpa till med tekniska problem eller frågor som rör din hemsida.
 • CMS-stöd: Support för populära innehållshanteringssystem (CMS) som WordPress, vilket gör det möjligt att skapa och administrera hemsidor utan avancerade tekniska kunskaper.
 • Skriptspråk och Databasstöd: Tillhandahållande av skriptspråk som PHP och databastjänster som MySQL för mer avancerade webbplatser.
 • Kontrollpanel: Användarvänlig kontrollpanel som låter dig hantera webbhotelltjänster och övervaka statistik som sidvisningar och plattformens användning.

Typer av webbhotell

 • Shared Hosting (Delad hosting): En tjänst där flera hemsidor delar på resurser på en och samma server, vilket är ett kostnadseffektivt alternativ för mindre hemsidor med lägre krav på resurser och prestanda.
 • VPS (Virtual Private Server): En avancerad form av webbhotell som tillhandahåller dedikerad kapacitet och resurser på en server som delas virtuellt.
 • Dedikerad Server: En egen fysisk server som enbart används av en kund för maximala prestanda och kontroll, lämplig för stora företag och webbplatser med mycket trafik.
 • Cloud Hosting: Flexibel hosting där hemsidan kan skala upp resurser efter behov, ofta med hög tillgänglighet och redundans.

Vårt mål är att tillhandahålla detaljerad och tillförlitlig information om hostingtjänster och plattformar för att våra kunder kan hitta lösningar anpassade för sina specifika behov och krav, oavsett om det gäller en liten personlig blogg eller en stor företagswebbplats.

Att välja rätt webbhotell

När vi ska etablera vår närvaro på webben, är valet av webbhotell avgörande. Det påverkar allt från webbplatsens prestanda till säkerhetsnivåer.

Faktorer att tänka på när du väljer webbhotell

Först och främst bör vi överväga vilka funktioner vi behöver. Behöver vår webbplats stöd för specifika applikationer eller skriptspråk? Listan på funktioner kan inkludera saker som databashantering, e-postkonton, och möjligheten till säkerhetskopiering. Kostnaden för hosting är också en kritisk faktor; det finns allt från budgetalternativ som shared hosting till dyrare dedikerade servrar. Vi bör också fundera på vilken webbhotellsleverantör som erbjuder bäst stöd och service efter våra behov.

Så här kan alternativen se ut när vi jämför webbhotell.

FunktionWebbhotell AWebbhotell B
Pris per månad99 kr250 kr
Diskutrymme100 GBObegränsat
BandbreddObegränsatObegränsat
E-postkonton10Obegränsat
SäkerhetskopieringDagligenVeckovis

Säkerheten är en annan viktig aspekt; vi behöver ett webbhotell som kan garantera säkerheten för vår data och våra besökare. Ett SSL-certifikat bör vara en standardfunktion som erbjuds av vår värd. Det är också nödvändigt att tänka på skalbarheten hos webbhotelltjänster för att försäkra att de kan hantera ökad trafik till vår webbplats.

Skillnader mellan webbhotell och domäner

Det är fundamentalt att förstå skillnaden mellan ett webbhotell och domännamn. Webbhotell är den tjänst som tillhandahåller den nödvändiga tekniken och tjänsterna för att vår webbplats ska vara tillgänglig på internet, medan ett domännamn är den unika adressen där människor kan hitta vår webbplats. Att välja rätt domännamn, vare sig det är en .com, .se, eller något annat, är lika viktigt som att välja rätt webbhotell. Domännamnet ska reflektera vårt företag eller ändamål, och det är ofta möjligt att registrera det genom samma webbhotellsleverantör för förenklad hantering.

Hantering och underhåll av webbhotell

När vi administrerar och underhåller ett webbhotell är säkerhet, backup, och stöd tjänster av högsta vikt, eftersom de garanterar stabil och pålitlig drift av servrar och webbplatser.

Säkerhet och backup

Säkerhet är avgörande för alla webbhotell och omfattar skydd mot obehörig åtkomst och dataintrång. SSL-certifikat är en vital del i detta skydd, då de krypterar data som skickas mellan användarens webbläsare och webbservern, vilket skyddar känslig information som e-post och inloggningsuppgifter. För att säkerställa dataintegritet och återställning vid incidenter, är regelbundna backups nödvändiga. En fullständig backup-plan bör inkludera:

 • Dagliga databaser: Automatiska backups av all databaserinformation.
 • Webbfiler: Kopior av alla filer på webbservern, inklusive HTML, CSS, och skript.
 • E-post: Säkerhetskopiering av e-postdata för att skydda korrespondens.

Användning av redundant server infrastruktur i Sverige (eller andra länder) kan också öka dataskyddet genom geografisk distribution av resurser.

Support och service

Kundsupporten hanterar frågor och problem som rör allt från kontrollpanel-inställningar till specifika applikationstjänster. Vi lägger stor vikt vid:

 • Snabb svarstid: Prioritering av kundförfrågningar för att säkerställa snabba och effektiva svar.
 • Teknisk expertis: Kunskap om alla komponenter, från FTP till serverkonfiguration och cache-hantering, för att kunna ge den hjälp som behövs.

Senaste inläggen

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad innebär sökordskostnad När vi hjälper företag att synas bättre på nätet, pratar vi ofta om sökordskostnad. Det är priset du betalar för att dina annonser ska visas när någon söker på specifika ord eller fraser i sökmotorer som Google. Grunderna i kostnad per klick Kostnad per klick (CPC), är det belopp vi betalar varje […]

Hur får jag besökare att bli kunder på min webbshop?

Hur får jag besökare att bli kunder på min webbshop?

Förstå din Målgrupp Att få besökare att omvandlas till kunder på din webbshop börjar med en sak: att verkligen förstå vilka de är. Vi på Sörmlands Webbyrå AB vet att nyckeln ligger i att identifiera och tillgodose våra kunders behov, för det är när vi ger dem vad de vill ha som magin verkligen händer. […]

Kontakta oss