fbpx

Vad är WordPress? En kortfattad guide till hur det fungerar

WordPress är det främsta systemet för blogg- och innehållshantering (CMS) för webbplatser i världen. WordPress släpptes ursprungligen den 27 maj 2003 och driver nu över 34 % av alla webbplatser i världen enligt statistik från Kinsta.com.

Vad innebär detta egentligen? Enkelt uttryckt: om du har en blogg eller webbplats finns det en god chans att den drivs av WordPress.

Det här inlägget kommer ge dig en översikt om hur WordPress fungerar. Så nästa gång någon frågar dig “Vad är WordPress?”. Då vet du vad du ska svara. 

Vad är WordPress och hur fungerar det?

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som kan installeras på vilken webbserver som helst som har tillgång till MySQL och PHP. Det betyder att du kan ha din egen WordPress-webbplats eller blogg på One.com, Loopia, GoDaddy eller här på Sörmlands Webbyrå. etc.

Programvaran WordPress kan användas genom två olika sätt och det är via WordPress.org och WordPress.com. Vanligen när man pratar om WordPress så menar man WordPress.org. Men för att göra det tydligt så kan ni läsa mer om skillnaderna mellan dessa två nedan.

WordPress.org är en gratis programvara med öppen källkod som du kan använda för att skapa din egen webbplats via ett webbhotell, vilket innebär att du har full kontroll över din hemsida och kan få den att se ut precis som du vill utan begränsningar och helt utan kostnad.

Sen har vi WordPress.com som också är en gratistjänst där du få tillgång till samma programvara som WordPress.org fast med begränsningar på design, funktion och innehåll utan att behöva ha tillgång till något webbhotell. Denna gratistjänst passar bäst för den som vill skapa en blogg eller vill ha en enkel och gratis hemsida.

Dock så rekommenderar vi inte att använda sig utav WordPress.com om du vill bygga en hemsida som du vill marknadsföra digitalt eller om du ska skapa en hemsida till ditt företag då WordPress.com är så pass begränsad.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att WordPress.com lägger in egna annonser på webbplatsen, vilket innebär att du inte kan tjäna några pengar på din webbplats om du inte uppgraderar till en betald plan.

Varför ska jag använda WordPress?

WordPress är det mest populära och användarvänliga CMS som finns. Det har en enorm gemenskap av användare och utvecklare som producerar många gratis plugins, teman och mycket annat som hjälper dig att skapa en snygg och fungerande webbplats eller blogg .

Skillnaden mellan en blogg och en webbplats

Nu kanske du undrar vad skillnaden mellan en blogg och en webbplats är?

En blogg är vanligtvis bara en kronologisk lista med inlägg överst med några kategorier och kanske taggar för att organisera ditt innehåll. En webbplats kan vara många olika saker beroende på dess syfte, men i allmänhet är det något annat än en enkel lista med artiklar.

Hur du installerar WordPress på din webbplats

WordPress finns i två varianter. Det finns en egen värdversion som du kan installera själv eller låta din webbutvecklare installera på de flesta webbhotell som GoDaddy, Loopia, FS Data etc. Det andra alternativet är att använda WordPress.com, där du kan få vissa funktioner gratis.

Observera skillnaden mellan WordPress och WordPress.com

WordPress.com är en gratistjänst där du kan ha en blogg utan att behöva installera något på din webbserver osv. Nackdelen med detta är dock att de kommer att placera sina egna annonser och varumärken på din webbplats, vilket kanske inte är önskvärt för alla. Du får inte heller full kontroll över ditt innehåll eftersom det lagras i deras databas.

WordPress däremot är helt gratis och en programvara med öppen källkod, vilket innebär att du kan installera den på din egen webbserver osv.

Du kanske också är intresserad av att läsa:

Senaste inläggen

Vad är CMS: Hur funkar det?

Vad är CMS: Hur funkar det?

Grundläggande om CMS Definition av CMS CMS står för Content Management System och kan på svenska översättas till publiceringsverktyg eller innehållshanteringssystem. Ett CMS är en programvara som låter dig skapa, redigera och hantera en webbplats utan tekniska kunskaper. Det innebär att du kan bygga en webbplats utan att behöva lära dig kod som HTML, CSS […]

Hur lång ska en SEO-text vara?

Hur lång ska en SEO-text vara?

SEO-textlängdens betydelse När det gäller SEO-texter är det centralt att förstå hur längden på innehållet påverkar dess potentiella ranking i sökmotorer. Vi på Sörmlands Webbyrå betonar att längden bör motsvara användarens behov för bästa resultat. Nyckelfaktorer för textlängd Följande tabell beskriver nyckelfaktorer för att avgöra den optimala längden på SEO-text: Faktor Beskrivning Ämneskomplexitet Djupare ämnen […]

Kontakta oss