fbpx

Vilka är och vad gör IIS

Deras övergripande syfte är att främja internetutvecklingen i Sverige. Dom är en oberoende aktör som finns i Sverige och ansvarar för .se domänerna. Det är alltså den absolut vanligaste domänen i Sverige. Dom driftar även .nu domänen som blir allt större.

Genom att driva på för en positiv internetutveckling i Sverige så har dom dessutom flertalet andra engagemang:

Öppna data, förutom att sponsra evenemang med tema just ”Öppen data” så driver dom även en sida där man har ett verktyg som underlättar publicering av data på ett korrekt vis.

Källkritik, dom ger kurser inom källkritik på nätet så att vi kan lära oss mer kring vad som kan betraktas som ”sanningar” på internet på samma sätt som i skrift.

PDT, dom gör tester för att säkerställa att de som ansöker om nya toppdomäner uppfyller det krav som ICANN ställer. Ämnet kräver att man läser in sig en del och därför håller vi det enkelt här.

Barnhack, man åker runt till skolor och lär barn datorer i allmänhet men specifikt programmering. Detta för att skapa intresse för nya generationer att börja programmera.

Internetguider, IIS har massvis av guider om hur internet fungerar och är uppbyggt. Detta för att gemene man ska få ha möjlighet att förkovra sig i ämnet.

Driver ett Internetmuseum, självklart finns det på just Internet och man kan helt enkelt digitalt följa Internets tidslinje och lära sig hur allt började.

Driver Bredbandskollen, jag tror dom flesta vet vad denna tjänst innebär och har förmodligen själv använt den. Den mäter helt enkelt din bredbandsuppkoppling så du kan säkerställa att du får vad du betalar för.

Driver skoltävlingen Webbstjärnan som syftar till att lära elever hur man bygger en webbplats och publicerar material på den.

Internetfonden, här stöttar IIS icke kommersiella projekt som syftar till att utveckla internet i Sverige. Dom har idag sponsrat över 300 projekt som fått dela på cirka 70 miljoner kr.

Driver evenemanget ”Internetdagarna” som är ett evenemang som återkommer varje år för folk som jobbar i branschen.

Tillhandahåller Internetstatistik på en hemsida där detta publiceras från tillförlitliga källor. Detta för att man ska kunna få möjlighet att se korrekt statisk för hur internetanvändningen ser ut idag i Sverige.

Dom verkar för att alla människor i Sverige ska vara delaktiga i den digitala utvecklingen. Även om vi i Sverige idag ligger långt fram gällande utveckling inom detta så finns det ändå många som inte har kunskapen om hur man använder nätet. Detta vill IIS avhjälpa genom att utbilda dessa.

Dom monitorerar hälsoläget på internet, man bevakar alltså infrastrukturen och säkerställer att funktionalitet och kvalité håller måttet.

Dom jobbar med identitetsfederationer, detta handlar om lösningar för inloggning till olika tjänster hos en organisation eller företag. Tänk ”Bankid” så förstår ni konceptet.

Ovan har vi kortfattat tagit upp vad IIS står för och vad dom gör, självklart kan man få mycket mer information om dessa saker på deras hemsida. Det är en viktig organisation för alla oss som använder internet i Sverige och det är därför bra att ha lite koll på vad dom gör.

Senaste inläggen

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Definiera Målgrupp Att rikta in sig på rätt målgrupp är avgörande för att skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev. Vi på Sörmlands Webbyrå AB vet att ett bra nyhetsbrev börjar med att förstå vem som läser det. Identifiera läsaren För oss är det viktigt att känna till vem som läser våra nyhetsbrev. Det handlar om att identifiera […]

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad innebär sökordskostnad När vi hjälper företag att synas bättre på nätet, pratar vi ofta om sökordskostnad. Det är priset du betalar för att dina annonser ska visas när någon söker på specifika ord eller fraser i sökmotorer som Google. Grunderna i kostnad per klick Kostnad per klick (CPC), är det belopp vi betalar varje […]

Kontakta oss