fbpx

WordPress 5.0

WordPress 5.0

Den nya versionen av WordPress 5.0 har kommit och det har medföljt ett flertal stora förändringar om man jämför med dom tidigare versionerna. Det som är nytt för denna uppdatering är den nya textredigeraren “Gutenberg” och det helt nya systemet som WordPress har valt att kalla Blocks som gör det enklare att skapa poster och sidor.

Fördelarna med WordPress 5.0.

Fördelen med den nya versionen är många men det som verkligen gör WordPress 5.0 så unikt är att man inte behöver ha kunskap om HTML och CSS för att kunna bygga snygga och innehållsrika anpassade hemsidor. Det enda man behöver kunna är att redigera ett block för att bygga en hemsida med WordPress 5.0. Med Gutenberg så finns det ett tjugotal fördefinierade block såsom stycken, rubriker, citat, listor, kolumner och bilder med mera.

Med den nya versionen WordPress 5.0 så följer även ett tema med som heter Twenty Nineteen och som är helt anpassat för det nya systemet Blocks och textredigeraren Gutenberg.

Vad skiljer mellan 4.9 och 5.0?

Skillnaden mellan den gamla versionen och den nya versionen 5.0 är stora och det som skiljer dom åt är att I den nya versionen arbetar man med block som enligt WordPress själva ska vara enkelt och gränslösa. Medan i den äldre versionen så arbetar man mer med HTML och CSS. Fördelen med att arbeta med block är att man kan arbeta mer visuellt och lättare skapa egna layouter.

Nackdelar med den nya versionen 5.0.

Finns det några nackdelar med WordPress 5.0 versionen då? Ja tyvärr så har WordPress fått en del kritik för den nya versionen 5.0. Det är ingen självklarhet att sidan kommer att funka som den är utlovad att göra då det är ett nytt system som kommer att behövas prövas och eventuellt förbättras så som många andra system.

För dig som inte är redo eller känner dig helt bekväm med det nya systemet och textredigeraren så finns det ett tillägg att installera som heter Classic Editor. Med Classic Editor kan du bygga och redigera dina hemsidor som du tidigare gjort I den tidigare versionen. Men det kan också vara bra att tänka på att ibland träna och försöka lära sig att arbeta med den nya versionens textredigerare och system då det ändå är framtiden.

Det här innehåller WordPress 5.0

  • Textredigeraren (Gutenberg)
  • Systemet Blocks
  • Twenty Nineteen (Tema)
  • Förbättrat REST API

Sammanfattning.

Då den nya versionen är mer visuellt redigeringsbar I jämförelse med den äldre versionen så kommer det att bli intressant att få följa och upptäcka vad som kan förbättras och läggas till för det här nya systemet.

I min uppfattning så tror jag att med den nya versionen 5.0 se mer innehållsrika och design rika hemsidor byggas med hjälp utav WordPress 5.0.

Senaste inläggen

Vad är CMS: Hur funkar det?

Vad är CMS: Hur funkar det?

Grundläggande om CMS Definition av CMS CMS står för Content Management System och kan på svenska översättas till publiceringsverktyg eller innehållshanteringssystem. Ett CMS är en programvara som låter dig skapa, redigera och hantera en webbplats utan tekniska kunskaper. Det innebär att du kan bygga en webbplats utan att behöva lära dig kod som HTML, CSS […]

Hur lång ska en SEO-text vara?

Hur lång ska en SEO-text vara?

SEO-textlängdens betydelse När det gäller SEO-texter är det centralt att förstå hur längden på innehållet påverkar dess potentiella ranking i sökmotorer. Vi på Sörmlands Webbyrå betonar att längden bör motsvara användarens behov för bästa resultat. Nyckelfaktorer för textlängd Följande tabell beskriver nyckelfaktorer för att avgöra den optimala längden på SEO-text: Faktor Beskrivning Ämneskomplexitet Djupare ämnen […]

Kontakta oss