fbpx

Enkla tips på hur du startar en blogg 2022

Går du i tankar på att starta en egen blogg? Underbart! Att ha en egen blogg eller att blogga är verkligen roligt att ägna sig åt både för dig själv som bloggare och dina följare. I en blogg kan du dela med dig av ditt liv eller ett ämne som du brinner för till resten av världen.

Många bloggar för att det är kul och använder den även som en digital dagbok, men att skapa en blogg kan också bli din nya jobbkarriär. Idag är det vanligt att bloggare jobbar som influensers där företag samarbetar med olika bloggare. Som influenser arbetar man med att göra reklam åt andra företag i utbytte av pengar och trafik till bloggen.

Här nedan ger vi dig flera enkla tips på hur man startar en blogg och vad som är bra att tänka på för att underhålla och bygga en framgångsrik blogg.

Ska man använda sig av en hemsida eller portal?

Det första som du behöver tänka över innan du ska starta en blogg är om du vill blogga på en egen hemsida eller via en portal. Att ha sin blogg på en alldeles egen hemsida har både fördelar och nackdelar och är kanske inte det bästa alternativet om du inte tidigare haft en blogg. Då skulle en gratis portal kanske vara bättre, då den inte kostar dig något och du får möjlighet att upptäcka om din blogg är värd att investera i.

När din blogg har fått många följare och du känner att du skulle vilja ta nästa steg så är en egen hemsida bra att fortsätta med. Fördelarna med att ha bloggen på en egen hemsida är att du själv äger ditt innehåll och kan utveckla bloggens design i en större omfattning.

Fördelar med en hemsida

Fördelar med en portal

 • Du behöver inte spendera några pengar då det är gratis.
 • Enkelt att komma igång och hantera.

Nackdelar med en hemsida

 • Du måste betala för hemsidans domän och webbhotell.

Nackdelar med en portal

 • Du kan inte själv bestämma vilka annonser som ska synas på din blogg.
 • Du får ett begränsat utrymme.
 • Du kan bara välja bland ett fåtal olika designer.

Vad kan en blogg handla om?

En blogg kan egentligen handla om vad som helst och det är det som är det fina med bloggar att du kan bestämma helt själv. Ta fram papper och penna och gör en lista på dom ämne som du kan blogga om t, ex mat, sport, mode, konst eller andra ämnen som du tycker är roliga och intressanta. När du har hittat din nisch är det bara att sätta igång med ditt bloggande och låta inspirationen och texterna flöda.

Olika nischar du kan bygga din blogg på

 • Natur
 • Mat
 • Sport
 • Spel
 • Träning
 • Mode
 • Skönhet
 • Hälsa
 • Kultur
 • Livsstil

Plocka fram din inre passion!

När du ska skriva texter till din blogg är det viktigt att du skriver texten med passion. En text som är skriven med passion fångar upp läsarens intresse lättare och bidrar till att läsaren blir inspirerad och blir en trogen följare på din blogg.

Om du har kört fast och inte kommer någon vart med texterna så kan det vara bättre att ta det lugnt en stund och tänka på något helt annat. En promenad i den friska luften kan ge dig ny energi och bidra till inspiration av saker du ser eller känner under promenadens gång.

Vad är bäst? Skriva stora eller små texter till bloggen?

Att skriva texter kan vara svårt och tidskrävande men det viktiga är inte textens storlek utan innehållet. Om du skriver en för lång text kan det vara lätt att tappa läsarens intresse och du riskerar att förlora följare. Fokusera istället på att skriva personliga texter med en röd tråd så att läsaren hela tiden uppmanas att fortsätta vilja läsa och veta mer.

Dela gärna upp texten i flera stycken så att det inte blir för mycket text på en och samma gång. En text utan styckeindelning kan leda till att läsaren tappar bort sig och förlorar intresset.

Struktur och planering är nyckeln till framgång.

Planera dina blogginlägg och uppdatera bloggen kontinuerligt så att bloggen inte tappar följare. För att en blogg ska bli framgångsrik och fortsätta vara det så är det viktigt att ”mata” sina följare med nya intressanta blogginlägg.

Gör upp en plan för hur många inlägg du hinner och vill publicera under en vecka och sätt det i system. När du väl har kommit in i skrivandet och känner passion så nöjd dig inte med endast ett blogginlägg, skriv fler när du ända blivit varm i kläderna så att säga.

Låt dina följare lära känna dig bättre.

Att ha en kontaktsida och en sida med information om dig och bloggen är ett bra sätt att förstärka banden mellan dig och dina följare. På kontaktsidan bör du inte skriva med dina personliga uppgifter som telefonnummer eller postadress då det kan leda till obekväma eller rent av farliga situationer riktade mot dig.

Skapa istället en helt egen e-postadress för din blogg och kom på ett ”artistnamn” där du inte avslöjar din identitet med namn eller efternamn.

Därför kan det vara bra att ha en egen företagsblogg.

Den här punkten riktar vi åt alla företag som vill marknadsföra sig ytterligare förutom igenom press och media. Det finns många fördelar med att skaffa en företagsblogg till sitt företag där du kan informera och inspirerar dina kunder. En företagsblogg bidrar till en ökad trafik till din företagshemsida och därmed så ökar du möjligheterna för att öka dina intäkter.

På din företagshemsida kan du skriva och dela med dig av t, ex tidigare uppdrag och information om dina tjänster och produkter.

Hoppas att ni tyckte om våra tips om hur man startar en blogg. Om ni tycker att vi har missat någon viktig punkt på listan så får ni gärna skriva en kommentar så lägger vi till den på listan. Det viktigaste med en blogg är inte att den blir framgångsrik utan att man finner det underhållande och tycker att det är roligt!

Senaste inläggen

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Så gör du ett bra nyhetsbrev

Definiera Målgrupp Att rikta in sig på rätt målgrupp är avgörande för att skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev. Vi på Sörmlands Webbyrå AB vet att ett bra nyhetsbrev börjar med att förstå vem som läser det. Identifiera läsaren För oss är det viktigt att känna till vem som läser våra nyhetsbrev. Det handlar om att identifiera […]

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad kostar ett sökord – Prisguiden för SEO och AdWords

Vad innebär sökordskostnad När vi hjälper företag att synas bättre på nätet, pratar vi ofta om sökordskostnad. Det är priset du betalar för att dina annonser ska visas när någon söker på specifika ord eller fraser i sökmotorer som Google. Grunderna i kostnad per klick Kostnad per klick (CPC), är det belopp vi betalar varje […]

Kontakta oss