fbpx

Vilket domännamn ska man välja?

Har du ett företag och ska skapa en hemsida till det? Då är det viktigt att välja rätt domännamn då det är något som kommer genomsyra hela verksamheten. Det är inte heller alltid bra att ta det första man kommer att tänka på då det finns parametrar du kanske inte tänker på såsom sökvänlighet etc.

I denna artikel tänkte vi ger er lite tips på vad ni bör tänka på när ni ska välja domännamn för er webbplats. För er som inte vet vad ett domännamn är så skriver IIS en bra förklaring på det:

”Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på nätet. Möjligheten att registrera och välja domännamn har förenklat utvecklingen av internet i världen och skapat förutsättningar för människor utan specifik teknisk kunskap att använda nätet”

Det säger lite om hur viktigt domännamn är för internet i stort. Utan domännamn hade inte en ”vanlig” människa kunnat använda internet. För att komma till saken, här nedan kommer våra bästa tips för val av domännamn:

Välj ett unisont namn

Helst ska varumärket för hemsidan eller företaget ha samma namn som domänen. Att till exempel registrera domänen www.hairspray.se ger en bra start på hemsidans sökoptimering, för ett företag eller produkt som heter just hairspray. Registrera din domän så snart som möjligt, så att ingen annan köper den före dig. Det kan även vara en bra idé att även registrera .com samt förkortningar eller andra variationer av ditt namn och leda om alla dem till din huvuddomän. Detta gör det enklare för kunder att hitta dig, samt hindrar konkurrenterna från att börja använda en domän som är snarlik din domän.

Domänen ska beskriva företaget

Välj ett domännamn som tydligt beskriver din verksamhet. Det kommer även vara bra för hemsidans placering i sökmotorer för relevanta sökord som beskriver de tjänster och/eller produkter som du erbjuder. Att använda ett verksamhetsord som domännamn resulterar även automatiskt i att företagets namn blir ankartext till domänen, vilket är mycket bra ur ett sökoptimeringsperspektiv. Ett bra exempel på ett domännamn som innehåller ett verksamhetsord är exempelvis: www.jonasvvs.se.

Kort och koncist

Ett domännamn ska vara kort för skrivvänligheten, enkelt att stava och uttala för att undvika misstag och dessutom bör det vara enkelt att komma ihåg. Fråga kollegor och vänner om råd i valet av domännamn, vad tycker de verkar naturligt och logiskt för just ditt företag och/eller varumärke? Fråga människor som passar in i din målgrupp, men vars tekniska förmågor skiljer sig för bästa möjliga bredd på feedback. Ett domännamn bör inte vara längre än 20 tecken och under 10 är att sträva efter.

Gamla domäner är oftast mer värda jämfört med nya domäner och om du vill tjäna pengar på din hemsida kan det vara en bra idé att köpa en redan existerande domän. Äldre domäner som har ett relativt seriöst innehåll har ofta redan ett bra nät av hemsidor som länkar till sajten, vilket gör sidan mer värd i Googles ögon.

Vissa tecken bör undvikas i ett domännamn, antingen på grund av att de är svåra att memorera eller för att de inte hjälper sidan med sökoptimering. Här listas det som i allra största grad bör undvikas:

  • Siffror
  • Telefonnummer
  • Bindestreck
  • Ord som innehåller å, ä och ö.
  • Försök främst att välja en .com eller.se domän

Senaste inläggen

Hur en Shopify SEO konsult kan hjälpa din butik

Hur en Shopify SEO konsult kan hjälpa din butik

Shopify SEO-konsulter erbjuder ovärderlig expertis för att optimera din e-handelsbutik. De kan hjälpa till att öka din webbplats synlighet, förbättra trafiken och öka konverteringarna genom att dra nytta av sökmotoroptimering. Vad är en Shopify SEO Konsult? En Shopify SEO konsult är en expert på sökmotoroptimering (SEO) specifikt för Shopify-butiker. Dessa specialister kan hjälpa till med …

Hur en Shopify SEO konsult kan hjälpa din butik Läs mer »

Shopify SEO – Hur du kan få fler besökare till din Shopify butik

Shopify SEO – Hur du kan få fler besökare till din Shopify butik

Inledningsvis kan Shopify SEO vara en utmaning, men när du förstår det grundläggande är det lätt att applicera. Med relevant SEO-strategi kan du dra nytta av organisk trafik och locka mer besökare till din Shopify-butik. Vad är Shopify SEO? Shopify SEO är processen för att optimera din webbutik för att förbättra dess synlighet i sökmotorer …

Shopify SEO – Hur du kan få fler besökare till din Shopify butik Läs mer »

Kontakta oss