fbpx

Vad är CMS: Hur funkar det?

Grundläggande om CMS

Definition av CMS

CMS står för Content Management System och kan på svenska översättas till publiceringsverktyg eller innehållshanteringssystem. Ett CMS är en programvara som låter dig skapa, redigera och hantera en webbplats utan tekniska kunskaper. Det innebär att du kan bygga en webbplats utan att behöva lära dig kod som HTML, CSS och PHP från grunden.

Huvudfunktioner

Ett CMS har flera huvudfunktioner som gör det enkelt för användare att hantera och publicera innehåll. Några av dessa funktioner inkluderar:

 1. Användarvänligt gränssnitt: CMS har ett intuitivt gränssnitt som förenklar hantering och publicering av innehåll.
 2. Anpassningsbara teman: Många CMS erbjuder anpassningsbara teman som gör det enkelt att designa och strukturera din webbplats.
 3. Utvidgningsmöjligheter: CMS kan utökas med funktioner och verktyg genom att installera tillägg, även kallat plugins.
 4. SEO-stöd: Många CMS erbjuder inbyggda verktyg och funktioner för sökmotoroptimering (SEO).

Användningsområden

CMS kan användas för att hantera olika typer av webbplatser, från bloggar till e-handelsplatser. Några av de mest populära CMS som används idag inkluderar WordPress, Joomla, Drupal, Magento, Typo3, WooCommerce och Wix.

Varje CMS har sina egna fördelar och nackdelar, samt inlärningskurvor. Valet av CMS beror på dina behov, budget och tekniska kompetens. För att få bästa möjliga användarupplevelse och bäst resultat för ditt projekt är det viktigt att välja det CMS som passar dina behov bäst.

Se vår video om CMS system


Populära CMS-plattformar

I denna sektion kommer vi att gå igenom några av de mest populära CMS-plattformarna som finns tillgängliga i dagens tekniklandskap.

WordPress

WordPress är den mest kända och använda CMS-plattformen i världen, med över 60% av CMS-marknadsandelarna. Denna plattform är mycket anpassningsbar, användarvänlig och erbjuder tusentals plugins och teman för att anpassa din webbplats enligt dina behov. WordPress är öppen källkod, vilket innebär att det är gratis att använda och ständigt förbättras av en aktiv community av utvecklare. Några fördelar med WordPress inkluderar:

 • Stor användarbas och community
 • Mycket anpassningsbart och flexibelt
 • Lätt att använda och förstå, även för nybörjare

Joomla

Joomla är en annan populär CMS-plattform som används av miljontals webbplatser runt om i världen. Det är också en öppen källkodslösning och erbjuder en mängd olika funktioner och anpassningsalternativ för att skapa en dynamisk och professionell webbplats. Några fördelar med Joomla inkluderar:

 • Ganska enkelt att installera och komma igång med
 • Anpassningsbara funktioner och layoutalternativ
 • God säkerhet och regelbunda uppdateringar från utvecklare

Drupal

Drupal är en mycket kraftfull och flexibel CMS-plattform som är lämplig för större och mer komplexa webbprojekt. Även om det kan vara svårare för nybörjare att komma igång med, erbjuder Drupal ett imponerande antal moduler och teman för att skapa en skräddarsydd webbplats med avancerad funktionalitet. Några fördelar med Drupal inkluderar:

 • Kraftfull arkitektur som stöder skapandet av avancerade webbplatser
 • Stort utbud av moduler och teman för anpassning
 • Starkt fokus på säkerhet och prestanda

Välja rätt CMS

Företagets behov

Först och främst är det viktigt att identifiera vilka behov företaget har när det kommer till att välja rätt CMS. Börja med att kartlägga företagets mål för webbplatsen, vilka användare som ska använda CMS och vilket innehåll som behöver hanteras. Att välja ett CMS som är anpassat efter företagets unika behov kan spara tid och resurser samt förbättra effektiviteten i innehållshanteringen.

Skalbarhet

Skalbarhet är en viktig faktor att överväga när man väljer en CMS-plattform. Det är viktigt att systemet inte bara fungerar för företagets nuvarande behov utan även kan växa i takt med att företaget utvecklas. Eftersom företagets behov kan förändras över tid är det viktigt att CMS kan hantera denna förändring och förbli kostnadseffektivt.

Användarvänlighet

Ett annat viktigt kriterium att ta hänsyn till vid välja av CMS är användarvänlighet. En användarvänlig gränssnitt gör det enklare för personalen att skapa, redigera och hantera innehållet på webbplatsen. Det är viktigt att ta hänsyn till vilka tekniska kunskaper som finns inom företaget och välja en CMS som är lätt att använda för alla som ska arbeta med systemet.

När det gäller användarvänlighet kan det också vara hjälpsamt att överväga vilka integrationsmöjligheter CMS har. Till exempel bör CMS kunna integreras smidigt med företagets CRM-system, marknadsföringsverktyg och andra viktiga program.

Genom att överväga företagets behov, systemets skalbarhet och användarvänligheten i CMS kan man välja en plattform som bäst stöder företagets webbpublicerings- och innehållshanteringssatsningar.

CMS och sökmotoroptimering

SEO-funktioner i CMS

Ett effektivt Content Management System (CMS) kan vara en viktig faktor för sökmotoroptimering (SEO). Många CMS-plattformar idag erbjuder inbyggda SEO-verktyg och funktioner för att hjälpa dig att optimera din webbplats för sökmotorer.

Exempel på sådana funktioner inkluderar:

 • Automatiskt genererade sitemap för en snabbare indexering
 • Metadatahantering för att tillåta dig att ange titlar, beskrivningar och sökord för sidor och inlägg
 • Anpassningsbara URL-strukturer för att skapa tydliga och beskrivande länkar
 • Möjlighet att skapa alt-taggar för bilder
 • Stöd för responsiv design för en bättre användarupplevelse på mobila enheter

Innehållshantering och SEO

Innehåll är kärnan i SEO, och bra CMS-system ger dig flexibilitet och kontroll över hur ditt innehåll presenteras och struktureras. Det kan hjälpa dig att skapa innehåll som är optimerat både för sökmotorer och användare, vilket är avgörande för framgång inom SEO.

Några saker att tänka på när det gäller CMS och innehållshantering för SEO inkluderar:

 1. Enkel navigering: Ett välstrukturerat CMS hjälper dig att skapa intuitiva navigationsmenyer och kategorier som gör det lätt för besökare och sökmotorer att hitta ditt innehåll.
 2. Kvalitetsinnehåll: Ett användarvänligt redigeringsgränssnitt är avgörande för att producera kvalitetsinnehåll. System som WordPress och Joomla har användarvänliga och kraftfulla redaktörer för att skapa professionellt och optimerat innehåll.
 3. Intern länkning: Ett CMS med inbyggda verktyg för intern länkning kan hjälpa dig att skapa effektiva och relevanta interna länkar för att förbättra sökresultat.

Genom att välja rätt CMS och utnyttja dess SEO-funktioner och innehållshantering kan du förbättra ditt webbplats rankings och öka synligheten online för en bättre digital marknadsföring.

Framtiden för CMS

Trender

Framtiden för CMS innehåller en mängd intressanta trender som förväntas förändra och förbättra hur vi skapar och hanterar innehåll online. En av dessa trender är huvudlös CMS-arkitektur, som blir allt mer populär. Huvudlös CMS möjliggör större kontroll över innehållet och dess distribution, oavsett plattform. Detta gör att CMS kan integreras enkelt med olika tekniker, vilket öppnar upp för fler möjligheter och flexibilitet.

En annan trend är fokus på AI-drivet innehållsskapande, vilket innebär att programvara kan användas för att automatiskt generera text, grafik och andra element baserat på riktlinjer och data. Detta kan spara tid och resurser och hjälpa användare att producera högkvalitativt innehåll effektivare.

Teknisk utveckling

Förutom trender i affärsmetoder och användningen av CMS, finns det också tekniska framsteg som är relevant för framtidens CMS. En sådan utveckling innefattar förbättrade säkerhetsåtgärder. Eftersom webbplatser blir alltmer soffistikerade och hanterar mer känslig information, ökar behovet att skydda dem från intrång och attacker. Nya säkerhetstekniker och funktioner kommer sannolikt att integreras i CMS för att garantera deras integritet och säkerhet.

En annan teknisk utveckling är integration av AR/VR. Augmented reality (AR) och virtual reality (VR) teknik blir allt mer vanligt inom webbpublikation och marknadsföring, vilket innebär att CMS bör förbereda sig för att stödja dessa funktioner. Detta kan inkludera integration av AR/VR-verktyg för att skapa mer engagerande och interaktiva virtuella upplevelser som användare kan ta del av på webbplatser och applikationer.

I enlighet med den tekniska utvecklingen kommer mobiloptimering av CMS att bli ännu viktigare. Idag använder allt fler människor sina smartphones för att navigera på internet, vilket innebär att det är viktigt för webbplatser att vara mobilvänliga. Framtida CMS-plattformar kommer troligen att utvecklas med mobiloptimering i åtanke, vilket säkerställer att webbplatser fungerar och ser bra ut på alla enheter.

Den tekniska utvecklingen och trenderna visar att framtidens CMS kommer att vara ännu mer kraftfulla och anpassningsbara, vilket ger webbplatsägare möjlighet att skapa och hantera innehållet på sina webbplatser på ett enklare och effektivare sätt.

Senaste inläggen

Hur får jag besökare att bli kunder på min webbshop?

Hur får jag besökare att bli kunder på min webbshop?

Förstå din Målgrupp Att få besökare att omvandlas till kunder på din webbshop börjar med en sak: att verkligen förstå vilka de är. Vi på Sörmlands Webbyrå AB vet att nyckeln ligger i att identifiera och tillgodose våra kunders behov, för det är när vi ger dem vad de vill ha som magin verkligen händer. […]

Hjälp Google att hitta dina inlägg snabbare

Hjälp Google att hitta dina inlägg snabbare

Indexering är en central del av hur vi på Sörmlands Webbyrå AB får webbsidor att synas på Google. När vi pratar om indexering menar vi processen där Googles botar, även känt som spindlar, besöker och katalogiserar sidor från webbsidor. Det här är nyckeln till att bli synlig i sökresultaten. Steg för Indexering: För att påskynda […]

Kontakta oss